| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
konwalia
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 11:57 am Temat postu: |
|
|
Droga Wago,
Do tej pory ja sama tam chodziłam, ale mnie nie za bardzo chcą słuchać (jak w wypadku tego numeru SS, który im dałam do skserowania i nie chcieli...choć był potrzebny), więc jutro pojadę z moim chłopakiem. Agencja jest u mnie na uczelni, a to 1h metrem od nas, a Pani która tam pracuje jest moim zdaniem niekompetentna. No ale zobaczymy, czasem właśnie są dwie - młodsza i starsza, może ta starsza to rzeczywiście przełożona. Pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
waga

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 12:25 pm Temat postu: |
|
|
| konwalia napisał: | Droga Wago,
), więc jutro pojadę z moim chłopakiem. ) |
no wlasnie, jestem pewna ze inaczej beda rozmawiac  _________________ ****
"Bogatym nie jest ten kto posiada, lecz ten, kto daje. ."
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
konwalia
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 9:57 am Temat postu: |
|
|
No i co?!
Wyobraźcie sobie, że z moim Francuzem wszystkiego się wczoraj dowiedziałam w agencji LMDE!
A na dodatek dzisiaj rano dostałam od nich całe 6,60 Euro zwrotu, chyba z października, więc powoli, powoli coś ruszyło. Piękny dzień .
W każdym razie spędziliśmy jakieś dobre 40 minut z Panią w agencji i okazało się, że zupełnie niepotrzebnie nam kazali przez telefon wysyłać mój numer SS (nie ma to jak zgodność poglądów w ramach jednej firmy ;P).
A w kwestii moich zagubionych dokumentów, to Pani sama (własnoręcznie!) wypisała wniosek co by do nich wysłać do LMDE o tych papierach co je wzięli niepotrzebnie w listopadzie i ani widu, ani słychu. Czyli pokrótce chcieć to móc! Bo wcześniej jak byłam sama pytać, to najpierw miałam czekać aż papiery "przyjdą" do mnie, a później miałam sama sobie zrobić ten wniosek ;P.
Ale to jest zadziwiające jak chcą, to się naprawdę kompleksowo mogą kimś zając! Aż się w którymś momencie zrobiłam zazdrosna, że tak wszystko chcą wyjaśnić mojego chłopakowi (do tego ja oczywiście nie za bardzo rozumiem te wszystkie szczegóły).
Wiecie co jest w tym najlepsze? Centrum Medyczne Europa, które w styczniu na mnie "nakrzyczało", że nie mogę uzyskać zwrotu kosztów za wizyty, za które nie zapłaciłam, więc uregulowałam całą kwotę (ok 100 Euro), a teraz dostałam papier z LMDE, że oni im też zwrócili. Ha ha. Byliśmy u nich wczoraj, co by mi oddali moje piniądzory i mają zadzwonić w poniedziałek, jak odpowiednia osoba przejmie sprawę.
Życzę wszystkim miłego dnia! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:16 pm Temat postu: |
|
|
| kasia g?rska napisał: | | Ja ci powiem Anita, jak to wyglądało u mojego męża, który jest w szkole inżynierskiej a nie na ERASMUSie, ale ma cały czas EKUZ (odnawiany co semestr). Zarejestrowaliśmy tę kartę w CPAM, założono mu dossieur i przyznano numer SS, dostał stosowne attestation, ale nie ma carte vital. W zasadzie za wszystko musi płacic z góry i wysyłać potem feuille de soins do CPAM. |
HELP
baba w cpam twierdzi, ze jak juz ma sie EKUZ to nie mozna miec nr Sécu
moze ktos rzuci jakims przepisikiem?
jak z nimi gadac? _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
konwalia
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Hmmm, a po co Ci ten numer Secu?
Mają EKUZ, udałam się do CPAM i mnie wysłali do ichniejszych relation internationales i tam mi wydali numer, prowizoryczny, który się zaczyna od 6...... i mi służy w korespondencji z nimi.
Bo mając EKUZ nie jesteś w ich systemie zdrowotnym, tzn jeśli chodzi o formalności i zwrot kosztów, to wysyłam papiery do tego właśnie CPAM i podaje mój nr prowizoryczny, ale oni je ściągają z NFZ w Polsce.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:23 pm Temat postu: |
|
|
dzieki za odpowiedz
mi ten nr nie jest potrzebny, (ja tu zyje i pracuje od dawna)
ale przydalby sie dziewczynie, ktora opiekuje sie moimi dziecmi
jest na Erazmusie i ma EKUZ,
baby w agencji odeslaly ja z kwitkiem
co Ty im w CPAM powiedzialas? ze do czego Ci potrzebny? _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
konwalia
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:29 pm Temat postu: |
|
|
No a była już u lekarza i ma jakieś recepty do zwrotu?
Bo mnie wysłali do tych relations internationales jak już byłam po wizytach (musiałam zapłacić z góry) i chciałam uzyskać zwrot.
A jak z nimi rozmawiać? Jak się już kogoś uczepisz, to go męczyć póki się da, bo na początku wszyscy zbywają i nic nie wiedzą, a jak chcą to znają Panią Stasię i Zosię i są w stanie się poinformować!
Powodzenia! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:34 pm Temat postu: |
|
|
nie, jeszcze u lekarza nie byla
i nie chodzi o to, zeby sie o kase starac
dziewczyna Francje kocha i jesli bedzie chciala tu pracowac to jesli bedzie miala ten nr to droga krzyzowa przez formalnosci bedzie krotsza i ewentualni pracodawcy sie formalnosciami mniej przestrasza
poza tym ja jej godziny deklaruje i dobrze by bylo, zeby te skladki, ktore ja place na cos jej sie przydaly
niestety, tych godzin u mnie ma za malo, zeby na ich podstawie o prawa sie domagac ( trzeba min 60/mc) _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
konwalia
|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 10:58 pm Temat postu: |
|
|
hmm...
Jeśli chodzi o pracodawców, to mi we wakacje udało się pracować mimo iż miałam "tylko" EKUZ, to zależy od pracodawcy. Na początku co prawda chcieli jakiś dokument koniecznie po francusku , ale im uświadomiłam że nie potrzeba i nie było problemu.
Jak będzie miała fiche de paye, to może sobie zrobić na tej podstawie numer SS, tak mi powiedziano. 60h/miesiąc to za mało na numer SS?
No ale może chociaż sobie je policzy "do emerytury"?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam Twoje wątpliwości, Anita.
Trzymaj się, powodzenia! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 11:01 pm Temat postu: |
|
|
60h/mc to minimum zeby nr sécu na podstawie pracy otrzymac
u mnie niestety ( a moze na szczescie) tyle godzin nie wypracuje
a nr SS jednak przydatny w zyciu jest
no nic, bedziemy dalej na SS nacierac  _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|