Emigrantki.com| Forum| Album| FAQ| Szukaj| Użytkownicy| Grupy | Rejestracja | Profil| Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości| Zaloguj
Emigrantki.com
Home

Badania przed planowana ciaza
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Emigrantki.com Strona Główna -> starania o dziecko
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Sro Sie 03, 2005 6:11 pm    Temat postu: Badania przed planowana ciaza Odpowiedz z cytatem

Witajcie Dziewczyny,

mam pytanie odnosnie praktyki stosowanej przez francuskich ginekologow odnosnie badan przed planowana ciaza. Na polskich forach ciazowych naczytalam sie, ze rok przed planowana ciaza nalezy zaczac robic wszelkie badania czy ewentualne szczepienia. Poszlam wiec do ginekologa (podobno bardzo dobrego), powiedzialam, ze za mniej wiecej pol roku-rok planujemy rozpoczac starania o powiekszenie rodziny. Wypytal mnie o choroby i stwierdzil, ze w badaniu krwi i tak wyjdzie jakie mam przeciwciala. Problem tylko taki, ze tego badania nie zrobil. Zrobil cytologie i to wszystko. Nie wiem, co o tym myslec. Jakie sa wasze doswiadczenia? Czy Francuzi traktuja to wszystko luzniej niz Polacy?
Pozdrawiam
Powrót do góry
Luna

PostWysłany: Sro Sie 03, 2005 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak w ogole to pisalam to ja - Luna. Nie ma to jak byc nowa na forum Sad
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
edytab

PostWysłany: Sro Sie 03, 2005 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zaszkodzi takich badan zrobic i np jezeli nigdy nie przechodzilas rozyczki na nia sie zaszczepic, po zajsciu w ciaze comiesieczne badania sa obowiazkowe w przypadku braku przeciwcial na toksoplazmoze,
cytomégolovirus (nie znam odpowiednika polskiego).
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM
Gość

PostWysłany: Czw Sie 18, 2005 12:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz, oni robia jakies badania dopiero jak nie mozesz od kilku miesiecy zajsc. Ja Cie rozuimm, bo tez uwazam, ze powinno sie je robic z gory. sprobuj poprosic o nie interniste albo zmien lekarza. Nie ma to jak gin prywatny, juz sie przekonalam. Ja sie staram od 7 miesiecy, kazali mi wczesniej zrobic na toxo, nie mialam wiec mam uwazac z jedzeniem, okropnosc!
A ginekologow trzeba bardzo naciskac, zreszta w Polsce ponoc tez, bo oni by Cie badali dopiero jak juz naprawde tego dziecka nie ma od lat, ja sie wmuszam i wpraszam, zeby dawali zlecenia.A tak szczerze, to nawet zdarza mi sie pojsc do innego, jeden da, drugi nie da, dali mi bez problemu w panstwowych osrodkach ale lepiej zajmuja sie mna w prywatnym i tak sobie radze. Jak masz jakies pytania to pisz! Pozdrawiam
Mak
Powrót do góry
agatka

PostWysłany: Czw Sie 18, 2005 5:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak sie zastanawiam nad tym tematem..
i o jakie badania wam w szczegolnosci chodzi przed ciaza?
na pewno trzeba sie zaszczepic na rozyczke,nawet jak sie bylo szczepionym to po 10latach mozna powtorzyc,na toxo mozna zrobic,moja kolazanka jak zrobila to okazalo sie ze jest noscielem i musiala sie leczyc..
co do innych typu cytologia czy czystosc pochwy,robi sie je kilka razy w roku i wystarczy.
co do pierwszysch swoich ciaz to sie nie wypowiadam,ale wiem ze lekarze w poslce bardzo naciskaja zeby przyjmowac kwas foliowy.
kiedy zaplanowalismy trzeciego dzidziusia,odstawilam leki i poszlam zapytac wlasnie o badanie przed ciaza,lekarz powiedzial wtedy ze mam sie zdrowo odzywiac,nie jest sztucznych witamin,po czym przebadal mnie ,zrobil usg i stwierdzil.....maciupenka ciaze..tygodniowa.
uwazam go za bardzo dobrego specjaliste,zabrala bym go na koniec swiata ze soba...oczywiscie jako lekarza...
nicnie musialam u niego wmuszac,czulam sie razem z dzidzia bardzo wazna,odpowiadal na kazde pytania,byl na kazdy telefon,potrafil zejsc z dyzuru do mnie.
gdzies byl temat,, lekarze bez granic,,musze go odnowic.
powodzenia dziewczyny!
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mania

PostWysłany: Pią Sie 19, 2005 6:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smile

Ostatnio zmieniony przez mania dnia Pią Mar 31, 2006 8:56 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
agatka

PostWysłany: Pią Sie 19, 2005 8:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chyba mam szczescie do ludzi,choc nie uminelo mnie paru konowalow..
dodam do tego tutejszego lekarza z ktorym juz sie zaprzyjaznilismy,polskiego ksiedza..i wielu innych ludzi.
no i bebemania..ach serce rosnie..
Mak

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

E, podziel sie adresem do tego gina, co ? Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
agatka

PostWysłany: Wto Sie 23, 2005 6:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mak nigdzie nie widze wzmianki gdzie mieszkasz,moze napisz cos w profilu...
ten ginekolog pracuje w kilnice w trombely en france w 93,kilnika nazwywa sie vert galant.
nazwsko..dr sitbon ...chyba nic nie przekrecilam.
Luna

PostWysłany: Czw Sie 25, 2005 6:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny, dziekuje za odpowiedzi. Po waszych wypowiedziach widze, ze inne jest podejscie polskich i francuskich ginekologow. Podczas gdy polscy lekarze przepisuja witaminy i kwas foliowy, francuscy kaza jak pisze Agatka odstawic sztucznosci i dobrze sie odzywiac. Co do mojego lekarza to jest to gin prywatny, bardzo chwalony wsrod strasbourzanek, pracujacy dodatkowo w klinice zydowskiej Adassa. Odebralam go bardzo pozytywnie a wywiad + badanie bylo bardzo dokladne. Moje poczatkowe rozczarowanie wzielo sie stad, ze po lekturze polskich forow oczekiwalam, ze wyjde od niego z plikiem skierowan na rozne badania Wink Ale widocznie rozne sa spojrzenia na ciaze w PL i F i na to trzeba wziac poprawke. Pozdrawiam

P.S. Czy we Francji jest to normalne, ze badanie ginekologiczne odbywa sie calkiem nago? W Polsce bylam przyzwyczajona do obnazenia sie do polowy Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Emigrantki.com Strona Główna -> starania o dziecko Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: