| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Nokia
|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 11:25 am Temat postu: prolaktyna |
|
|
Witajcie bbmanki,
Mam do was takie pytanie ,czy ktoras z was ma problem z nadmiarem prolaktyny?
Ja o tym hormonie dowiedzialam sie 7 lat temu gdy nagle pojawila sie "wydzielina " z piersi,mialam 19 lat,nigdy nie bylam w ciazy,moj ginekolog wyslal mnie do onkologa z podejrzeniem nowotworu piersi,na szczescie po badaniu cytologicznym okazalo sie ,ze to wina zenskiego hormonu-prolaktyny a "wydzielina" to poczatki laktacji.Od tej pory sie caly czas lecze,zeby obnizyc hormony,poniewaz one zaburzaja moja plodnosc i w przyszlosci moge miec problemy z zajsciem w ciaze.W polsce lekarz nigdy nie staral sie znalezc przyczyny tych zaburzen,powiedzial ze taka moja "uroda" trzeba brac tabletki i tyle.
Obecnie lecze sie we francji i lekarz mowi jak w polsce mogli mnie tak zaniedbac i lekcewazac takie powazne zaburzenia. Tutaj mialam juz badanie poziomu hormonow,przeswietlenie czaszki i IRM przysadki mozgowej,zeby zobaczyc czy to czasem nie nowotwor przysadki powoduje te zaburzenia.Niedlugo bede tez miala badanie poziomu tarczycy oraz test na reakcje hormonalna.Przestalam brac pigulki trojfazowe,zeby zobaczyc jakie beda miesiaczki i czy w ogole beda,na razie biore pigulki jednofazowe i mam okres co 10-12 dni lepsze to niz gdybym w ogole miala nie miec.
Chcialabym wiedziec czy ktoras z was slyszala o takich zaburzeniach,z tego co wiem to nie latwo bedzie mi zajsc w ciaze,ale najwazniejsze jak powiedzial moj lekarz,ze zajelismy sie poznaniem przyczyn i pozniej bedzie mozna podjac leczenie. Tak naprawde to juz zajelismy sie leczeniem ,ktore moze potrwac kilka miesiecy ale przynajmniej w chwili gdy bede chciala miec dziecko bede juz gotowa.
Napiszcie mi czy wiecie cos na ten temat,czy ktoras z was to ma i czy udalo sie zajsc w ciaze?
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Netta
|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 1:01 pm Temat postu: |
|
|
Hej Nokia
Ja dzis ide do gina,bo u mnie tez sie cos dziwnego dzieje.
Ja troche czytalam o tej podwyzszonej prolaktynie,ktora to moze hamowac owulacje,co wlasnie powaznie wplywa na dlugosc staran o dziecko.
Czytalam tez,ze leki dzialaja dosc szybko i skutecznie hamuja nadmiar tego hormonu.Zobacze dzis z moja lekarka co u mnie fika i zapytam o te prolaktyne.Wiem,ze duze jej ilosci wytwarzane sa w czasie karmienia,co w naturalny sposob hamuje owulacje i daje naturalna antykoncepcje karmiacym matkom,tylko ze RZADKO mowi sie o tym,ze czesto ona rosnie wtedy gdy sie wlasnie ta matka chce zostac
Nie martw sie,jesli jeszcze nie spieszy ci sie zachodzic w ciaze,to spokojnie biorac leki powinno sie wszystko uregulowac.
Powodzenia i trzmajcie za mnei kciuki dzis,bo nas juz te starania zaczynaja meczyc (zarcik ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nokia
|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 1:31 pm Temat postu: |
|
|
Dzieki za odpowiedz Netta,
ja na temat tej prolaktyny dosyc duzo wiem,ale to jest teoria,chcialabym wiedziec co mnie jeszcze czeka i jak wyglada praktyka. Tak naprawde to jeszcze nie zaczelam starania o dziecko,ale zaczynam sie przygotowywac wlasnie poprzez badania,teraz poki nie mam w glowie tylko jednej mysli-dziecko,bede sie powoli leczyla,biore pigulki,ktore i tak mi nie sa potrzebne bo nie ryzykuje zajscia w ciaze z dnia na dzien,ale je biore bo gdybym przestala i bym zobaczyla,ze nie zachodze w ciaze to do tego doszlaby tez blokada psychologiczna i dopiero by bylo. Na razie je biore nie zachodze w ciaze i tlumacze to sobie,ze jak przestane brac to zajde bez problemu.
Tabletki bralam caly czas i rzeczywiscie sa skuteczne,tylko,ze jak przestaje brac to prolaktyna nadal wzrasta i moj lekarz szuka dlaczego tak jest,trzeba poznac przyczyne a nie leczyc tylko objawy.
Ja sie nie martwie tym za bardzo bo wiem,ze wystarczy obnizyc ten hormon,zeby zajsc w ciaze,moj lekarz mowi,ze i tak mam szczescie ,ze wiem o tej chorobie,bo niestety wiele kobiet przez lata probuje zajsc w ciaze a nie moze i niestety nie kazdy ginekolog wpada na pomysl ,zeby zbadac poziom hormonow.Ja o tej dolegliwosci dowiedzialam sie przez przypadek,bo mialam objawy i gdyby nie to,ze pojawila sie u mnie laktacja to napewno zylabym z tym nie wiedzac o tym.
Nie martw sie Netta napewno Ci sie uda,we francji sa bardzo dobrzy specjalisci.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Asia W.
|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 5:43 pm Temat postu: |
|
|
..
Ostatnio zmieniony przez Asia W. dnia Pią Lis 24, 2006 4:33 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nokia
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 10:00 am Temat postu: |
|
|
Asia W w Twojej wypowiedzi jest duzo prawdy,to ze stres moze byc przyczyna to wiedzialam,ale ze regularne posilki i dobre odzywianie to nie,musze to wyprobowac
Nie wiem czy u mnie chodzi o stres ,ale to jest bardzo mozliwe,ja mam bardzo stesujace zycie,bez przerwy sie o cos martwie,przez ostatnie lata bezustannie staralam sie o zdobycie papierow we francji pozwolenie o prace i tak dalej,wieczne szukanie rozwiazania,ktore i tak nic nie dalo,to moglo spowodowac,ze mimo brania bromergonu prolaktyna mi ciagle wzrastala i lekarz zdecydowal sie na podanie mi "konskiej dawki" tyle lekarstwa ile moj organizm bedzie mogl zniesc czyli 7,5 mg bromokryptyny dziennie przez pol roku.To mi bardzo dobrze obnizylo ten hormon do 1,4 z 36,ktore bylo wczesnie (norma 1,2-25 czasami jak sie ma nawet 23 to sa juz problemy z zajsciem w ciaze)jPozniej mi stopniowo zmniejszal i mialam IRM,ktore nic nie wykazalo,endokrynolog powiedzial,ze badanie musi byc powtorzone poniewaz bylo robione pod wplywem lekow i to moglo zaburzyc prawdziwy obraz. Od 2 miesiecy jestem bez bromergonu i jutro bede miala test na reakcje hormonalna. Gdybym nie miala wycieku z piersi to nawet bym nie wiedziala o chorobie,wprawdzie mialam nieregularne cykle co 23-38 dni trwajace do 9 dni,ale uwazalam,ze to normalne u mlodej dziewczyny.
Z tego co wiem to jezeli sie nie znajdzie przyczyny to jest sie skazanym na leki do konca zycia,zeby uniknac powiekszenia gruczolaka przysadki mozgowej,bromergon to dobrze obniza w ostatecznosci jest operacja. Ja mam bole glowy dlatego chca byc na 100 procent pewni,ze to nie nowotwor.Robia mi tez badania ,zeby wiedziec czy bromergon mogliby mi zastapic lekiem,ktory sie bierze raz w tygodniu,bo jezeli mam to brac cale zycie to trzeba pomyslec o zoladku,zeby za bardzo nie zniszczyc lekami.
Prolaktyna to hormon , o ktorym malo sie jeszcze wie,to jest jak ukladanka,trzeba dobrze poskladac puzzle,zeby zobaczyc prawdziwy obraz.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Asia W.
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Z tego, co piszesz wynika, ze sporo masz tej prolaktyny, ale mysle, ze wszystko bedzie dobrze. Z ta dieta rzeczywiscie brzmi troche paramedycznie, ale sprobuj, w sumie nie zaszkodzi. U mnie to bylo bardzo powiazane, choc byc moze czysty przypadek. Ale skoro na wzrost poziomu prolaktyny ma wplyw stres to moze jest jakis sens takze w regularnym jedzeniu, zdrowej diecie itd.
Jak bedziesz cos wiedziec wiecej to daj znac. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kamila
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 8:02 pm Temat postu: |
|
|
| Netta napisał: | | Wiem,ze duze jej ilosci wytwarzane sa w czasie karmienia,co w naturalny sposob hamuje owulacje i daje naturalna antykoncepcje karmiacym matkom |
Na te antykocepcje, to ja bym bardzo uwazala , bo ona dziala tylko w okreslonym momencie i to tez nie na 100%  _________________ Matyldzia: 30.10.03; Olcik: 21.11.01; Pieric: 17.03.05
Plec sie plec niteczko |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Netta
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 10:54 pm Temat postu: |
|
|
Kamilo,
Ja tylko przytoczylam pewne dane medyczne.Wiadomo,ze w praktyce ma sie to troche inaczej.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nokia
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 7:19 am Temat postu: |
|
|
Kamilo,Netta ma duzo racji w tym co napisala i Ty tez masz racje ,ze karmienie piersia nie zapobiega przed ciaza,ale my nie rozmawiamy o kobietach zdrowych,u ktorych to sie odbywa w naturalny sposob. Powiem Wam jak lekarz mi to wytlumaczyl na chlopski rozum Wiec kiedys nie bedac w ciazy mialam poziom prolaktyny jak kobieta w trzecim trymestrze ciazy( bylo to jakbym byla w ciazy ,ale nie bylo dziecka),wiadomo ze jak raz jest sie juz w ciazy to drugi raz juz sie w nia nie zajdzie. To jest wlasnie anomalia, organizm zachowuje sie jakby byl w ciazy i dlatego ciezko w ta ciaze zajsc. Prolaktyna mi robi takie psikusy,dlatego musi byc zawsze na najmniejszym poziomie,zeby ulatwic zajscie w ciaze. A co do karmienia to mimo duzej ilosci pokarmu nie wiem czy lekarz zgodzilby sie zebym karmila,poniewaz teraz jest wysoki poziom a przy karmieniu bedzie jeszcze wiekszy i to jest zagrozenie dla przysadki mozgowej.
U zdrowej kobiety gruczolak w przysadce mozgowej sie naturalnie zwieksza podczas karmienia po czym pozniej wraca do normy,a u mnie nie jest pewne czy do normy wroci,poza tym nawet bedac w ciazy bede pod scisla kontrola poziomu hormonow jak i prawdopodobnie bedzie robione badanie skanerem.Ale narazie jeszcze nie jestem na tym etapie,jestem dobrej mysli,poniewaz lekarz dobrze sie mna zajmuje,w polsce nie mialabym szansy na tak drogie badania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kamila
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Ja tylko odnioslam sie do tego fragmentu wypowiedzi, zeby ktos, kiedys czytajac po lebkach ten temat nie wzial sobie do serca tego dosc popularnego srodka anty  _________________ Matyldzia: 30.10.03; Olcik: 21.11.01; Pieric: 17.03.05
Plec sie plec niteczko |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|