| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wioletaj
|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 7:44 pm Temat postu: wigilia polsko/francuska |
|
|
Moze to troche wczesnie ale juz szukam pomyslow na potrawy na wigilijny stol.Towarzystwo mieszane polsko-francuskie,wiec chcialabym zrobic przyjemnosc dla wszystkich... _________________ wioleta |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 7:55 pm Temat postu: |
|
|
zalezy co kto lubi
ja juz przetestowalam robienie sledzia w smietanie ze swiezych sledzi, wyszlo super! tylko jak jeszcze ktos moglby mi podpowiedziec jak wyjac kregoslup i osci z solonego sledzia nie masakrujac go przy tym? _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agatka
|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 6:50 pm Temat postu: |
|
|
a moze anita kup takie bez kregoslupa?
rolmopsy?
ja tez zastanawiam sie nad wigilia,a ze nie bede z przyjaciolka wiec ..moze foia gras na grzance z salatka..
moze beda uszka z grzybami w czerwonym barszczu... _________________ ,,chcialabym miec taki charakter,zeby jesli ktos mi przysle kiedys gowno konskie w paczce,nie krzyknac z odrazy,tylko sie ucieszyc ze konik tu byl,,
http://turystyka.wp.pl/artykul.html?wid=9061255&katn=2:0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 7:18 pm Temat postu: |
|
|
| agatka napisał: | a moze anita kup takie bez kregoslupa?
rolmopsy?
. |
Agatka, ja pytam jak osci wyjac bo we francji jeszcze filetow ze sledzi nie spotkalam, kupuje wiec swieze, jak ja sobie sledzia sama obejrze i wybiore to przynajmniej mam jako taka gwarancje jakosci
i robie sledzie w smietanie wiec rolmopsy nijak tu nie pasuja _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ola
|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Anita, spotkalam calkiem niedawno filet ze sledzia, z tym ze on jest wedzony ... Kregoslupa nie mial, mial ciut drobnych ostek, pomimo ze filet. Tak czy siak, dobra salatka z niego wyszla. Mozna go nabyc w dziale z lososiem wedzonym i innymi rybnymi przetworami, sloiczkami, a on sam byl zapakowany w folie. Nie wiem tylko jak on sie ma do Twojego przepisu w smietanowego ... _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
agatka
|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 7:37 pm Temat postu: |
|
|
anita ja tego ze sloika wyjmuje i zalewam smietana..on kregoslupa nie ma.. _________________ ,,chcialabym miec taki charakter,zeby jesli ktos mi przysle kiedys gowno konskie w paczce,nie krzyknac z odrazy,tylko sie ucieszyc ze konik tu byl,,
http://turystyka.wp.pl/artykul.html?wid=9061255&katn=2:0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Nie Lis 12, 2006 7:50 pm Temat postu: |
|
|
wedzony sie nie nadaje sledzia w smietanie , dla mnie to musi byc swieze a nie przetworzone
rolmpsow tutejszych zbytnio nie lubie, no i ...ma byc swieze...maniaczka chyba jestem , no i w rolmopsach nie ma mleczu
co tam najwyzej beda zmasakrowane wazne zeby smakowalo! _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kasia1977

Dołączył: 18 Lis 2005 Posty: 564 Skąd: Bielsko-Biala(kiedys Grenoble)
|
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 8:00 am Temat postu: |
|
|
Anita, kupujesz śledzia solonego czy zupełnie świeżego? Świeżego to pewnie trzeba potem zasolić. W Polsce kupowałam solone matiasy i robiłam z nich sałatkę na śmietanie, tu kupiłam te wędzone, ale to nie to samo, choć nie najgorsze. _________________ Ania 05.11.2004, Matylda 18.02.2007 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
anita1

|
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 12:37 pm Temat postu: |
|
|
kupuje swieze, swiezutenkie, wkladam w sol i na 3-4 dni do lodowki
matiasow nie lubie, wedzonych tez nie wiem: dziwna jestem...  _________________ Méfiez-vous d'un bon à rien, il est capable de tout!
proverbe savoyard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Elka
|
Wysłany: Pon Lis 13, 2006 1:03 pm Temat postu: |
|
|
Wiec tam gdzie kupujesz, bo pewnie nie jest to supermarket, prosisz sprzedawce o to, aby ci z tego sledzia wyjal to co chcesz. Zwazy ci przed wyjeciem, a potem zrobi to co trzeba. Oni sa zwinni i sprytni.
Pan, do ktorego jezdze kupowac ryby i itp. bez mrugniecia okiem nawet z gambas wyjmuje mi jelitko i co? hmmm, kanal rodny od zenskich osobnikow jakos tak. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|